Verdt å vite

Ingenting er mer yndig enn en liten, myk og søt kanin. Med sitt rolige vesen er nettopp kaninen et populært kjæledyr for mange barn.

Dessverre er kaninen av samme grunn et av Norges mest vannskjøttede kjæledyr. Mye fordi folk ikke vet hva kaninen faktisk trenger for å ha det godt, men også fordi kaninen er et dyr som ikke protesterer selv om de lider.

Kaniner som har det bra og får godt stell kan bli 6-12 år. Slik gir du kaninen din et godt og langt kaninliv:

GENERELL STELL & HELSE

Kaniner er sosiale flokkdyr.
En enslig kanin i utebur er en ulykkelig og ensom kanin. Skaff deg alltid to – og kastrer dem. Selv om du skaffer deg to hanner må du kastrere begge, ellers vil de begynne å sloss når de kommer i puberteten. To ukastrerte hanner vil lett skade hverandre alvorlig og ofte dør den ene. Ukastrerte hunnkaniner har lett for å utvikle kreft. Det er også viktig at kaninene skaffes samtidig. Skal du ha mer enn to, anbefaler vi fire. Med tre blir det ofte krangling.

Sjekk regelmessig tennene.
Kaninens tenner vokser. Derfor er det viktig at kaninen alltid har noe hardt å tygge på (f.eks. egnede greiner) for å slipe tennene. Enkelte kaniner har skjev kjeve som gjør at de blir over- eller underbitt. Da klarer de ikke å slipe ned tennene og de vil bare vokse og vokse. Følger du ikke med da og får tennene regelmessig klippet hos veterinær vil det få grusomme konsekvenser for kaninen. Det er tilfeller der undertenner har vokst inn i ganen og opp i hodet på kaninen – og overtenner som har vokst gjennom underkjeven. Sjekk tennene til kaninen før du skaffer deg den – og sjekk de hver måned så lenge kaninen lever.

Sjekk klørne til kaninen regelmessig.
Blir de for lange må de klippes. Hos kaniner som bor i utebur er det lurt å legge inn en litt stor, flat stein som kaninen kan hoppe opp og ned fra – dermed slipes klørne ned litt selv.

Sjekk ørene jevnlig.
Mye rusk og rask finner veien ned i store ører og kan skape irritasjon, betennelser, verk og nedsatt hørsel.

Legg kaninen på ryggen i armkroken og sjekk at ikke avføring har klumpet seg i pelsen.
I slike avføringsklumper flytter lett fluer og larver inn. Eventuelle klumper kan fjernes med lunkent vann eller forsiktig klippes vekk. Det viktigste for å forhindre at dette skjer er å holde buret og løpegården tørr og fri for avføring.

Kaniner er byttedyr. Av den grunn vil en syk kanin spille frisk så lenge den klarer!
Derfor er det viktig å følge med på kaninens helse. Den dagen du kan se at den er syk er den alvorlig syk. Symptomer på sykdom er sløvhet, løs avføring, manglende avføring, nysing, rennende øyne, dårlig appetitt eller unormalt væskeinntak. Unødig venting med å oppsøke veterinær kan forverre situasjonen og gjøre behandlingen vanskeligere. Husk at om du kan se at kaninen er syk er den sykere enn du tror.

Blir kaninen din tynn uten at det er en synlig forklaring på det?
Hvis kaninen går ute og spiser gress, er det en mulighet for at den har fått i seg bendelorm eller parasitter (som katt, hund, hest, ku osv. også får). Kontakt da veterinær og få ormekur. Ormekur kan gi løs mage så under denne behandlingen kan det være lurt å la kaninen kun spise høy.

Løft aldri en kanin etter ørene. Aldri!
Du løfter ved å holde en hånd under magen og en under rumpa. Huk deg alltid ned om kaninen begynner å sprelle så den ikke faller langt ned og skader seg.

GODE KJERRINGRÅD:

Kaniner kan bli forkjølet.
Litt lunken Kamillete i drikkevannet synes de fleste kaniner er godt.

Diaré er livsfarlig for kaniner,
og er dessverre noe som rammer mange. Mistenker du løs mage – gi blåbærlyng. Kutt samtidig ut frukt og grønt i tre dager. Oppsøk veterinær om avføringen blir virkelig våt. (Blåbærlyng er også snacks for friske kaniner.)

En tynn kanin kan få litt lettkokte havregryn i pelletsen sin.

Forstoppelse er dødelig for kaniner. Oppsøk veterinær ved mistanke.

GI KANINEN RETT MAT

Riktig kosthold er svært viktig. Her følger en oversikt over MÅ HA, JA, NEI og LITT mat.
Husk at noen kaniner tåler ting bedre enn andre, spesielt under Litt mat. Prøv deg litt frem. Husk også at ”litt” mat for oss er mye for en kanin. Får en kanin løs eller hard mage av noen grønnsaker – kutt de ut eller gi mindre og sjeldnere. Det er viktig at kaniner får i seg vitaminer. Har du en kanin som lett får løs mage av frukt og grønt anbefaler vi å kjøpe vitaminpulver i dyrebutikk som enkelt blandes i vannet.

Hovedregel for all frukt og grønt er at alt skal vaskes og tørkes (man må ALDRI gi kaninen våt mat, da den faktisk kan dø av det).

MÅ HA mat

Tørt høy, pellets til kanin, greiner* og frisk vann. Tørt høy er det viktigste en kanin har tilgang til utenom vann.

*Rogn og selje er ofte favoritten. Unngå bjørk pga sevjen. Trær som har frukt med stein i (dvs. plomme, kirsebær, morell o.l.) er GIFTIG for kaniner. Barken til disse trærne inneholder arsenikk!

JA mat (et par dl daglig)

Salat med mørkegrønne eller røde blader, gress.

LITT mat (ikke mer enn én spiseskje daglig)

Eple, banan (med skall), grønn paprika, reddik (med bladene).

NEI mat (kan være farlig – og faktisk dødelig)

Rå potet, slangeagurk, tomat, bønner, avokado, gjærede frukter (drue, plomme, morell o.l)

All mat skal være i en slik stand at du kunne ha spist det. Dvs. ikke vissent, råttent eller muggent.

Vann skal alltid være nytt.
Frister et glass vann som har stått på bordet i 3 dager? Mange bruker vannflasker, men en drikkekolbe der vannet renner ut etter hvert kan være vel så lurt. Den lille kulen i flasken kan sette seg fast, og fryser lett fast, om vinteren. I tillegg er flasken vanskelig å rengjøre, noe som krever at den byttes 3-4 ganger årlig.

Mange kaniner tørster i hjel om vinteren! Rett og slett fordi folk glemmer at vannet fryser.

BYGG & BO

Buret til en kanin skal være tørt, trekkfritt og frostfritt.
Buret skal være knyttet til en stor løpegård. Vi får mange spørsmål om hvor stor denne løpegården skal være. Tumleplassen til en kanin kan aldri være for stor. Så vi sier: ”Kan du med god samvittighet la katten din bo der – kan kaninen din bo der.” Husk også at jo større løpegård, jo enklere er det for eier å komme inn og leke med kaninen.

Når du bygger til kaninen – tenk på dette:

* Plasser buret et sted det ikke blåser. Kaniner tåler trekk fryktelig dårlig.

* La selve soveburet være trekk- og frostfritt. For å hindre trekk inn gjennom døra er det en idé å sette opp en le-vegg innenfor som kaninen må gå rundt for å komme inn i selve oppholdsrommet/soverommet.

* La løpegården være minst 5m2. Ikke kjøp de ferdige, små og dyre – la heller hele familien kose seg ute og snekre sammen. Gøy, billigere og best!

* Lykkelige kaniner hopper og spretter. Vi anbefaler at løpegården er minst 1m høy.

* Rovfugler, hunder og katter tar kaniner – ha netting over.

* Kaniner elsker å grave og graver seg gjerne ut om de får sjansen. Samtidig kan rev, mår og røyskatt grave seg inn. Legg netting i/under bunnen.

* Samtidig er ingen kanin fullstendig lykkelig før den får grave. Lag til en moll/sand haug i det ene hjørnet – helst så stor at den kan grave en hule.

* For å holde løpegården tørr og trekkfri anbefaler vi at opp mot halvparten av løpegården får tette sider og tak – bruk gjerne presenning. Også for å verne kaninen mot sol og hete om sommeren!

Kaninens verste fiende er dens egen avføring.
Rengjøring må skje minimum annenhver dag. Ellers vil fluer og larver blomstre opp – og da er det bare et spørsmål om tid før de kravler over på kaninen.

Vi anbefaler at kaninen får full helsesjekk hos veterinær en gang per år.

Det er viktig at både barn og voksne virkelig ønsker seg kanin. Ikke la barna mase seg til kanin uten at du som voksen også har lyst på. Og tenk nøye på om kaninen(e) fremdeles kommer til å være velkomne 8 år frem i tid.

Det kan høres ut som mye arbeid å ha kanin. Og det er det! Kaniner er levende vesener med bankende hjerter som fortjener å få et godt og langt liv. Er vi ikke villige til å gi dem det skal vi heller ikke skaffe oss kaniner.

Kaniner er hjertelige, søte små venner. Får de rett stell og omsorg av deg har de mye glede og kjærlighet å dele med deg.

SMS-støtte

Send SMS med kodeord
DYREVERN til 2434
for å støtte oss med kr 30.

Send SMS med kodeord
DYREVERN KATT til 2434
for å støtte oss med kr 100.

Les mer her...