16 råd og tips om kanin

 

1. En lykkelig kanin er en som har en artsvenn å ligge inntil. De blir oppriktig glade i hverandre, pusser hverandres pels, prater, furter og koser seg sammen. En kanin som sitter alene er en svært ensom og trist liten venn.

2. Ikke skaff deg én kanin for så å vente en stund før du skaffer nummer to. Skaff begge samtidig. Enten to små eller to som har vokst opp sammen. Velg om mulig et kjærestepar. Har du en kanin fra før og skal gi denne en venn – velg en kjæreste. Kastrer begge kaninene.

3. Kaniner er kjønnsmodne fra de er ca. 12 uker gamle, men bør helst skilles allerede tidligere dersom man har flere av forskjellige kjønn sammen.

4. Når du kastrerer hannen – vent 6 uker før du setter ham sammen med en kjønnsmoden jente…ellers risikerer du at de får unger allikevel. Det beste er å også kastrere hunnkaninen.

5. Noen kaniner liker å bli klødd bak øret eller at du stryker den forsiktig med fingeren fra nesen til pannen. Å bli klødd under haken eller på den ømfintlige undersiden av kroppen liker ikke kaninen i det hele tatt. Dersom du ikke stopper selv om du blir dyttet bort med skarpe klør eller en bestemt snute – kan selv den tammeste kaninen plutselig bite.

6. Tilby kaninen muligheter for aktivitet. De er veldig glade i å kunne hoppe opp og ned av ting, eller løpe inn og ut av noe. Trekasser, kvister, plank (ubehandlet) og stein kan gjøre hverdagen morsom og kjekk. Bytt ut jevnlig – kaninene kommer til å elske deg!

7. Kaniner elsker å grave! Lag utegården så stor at de kan grave tunneler. Det er naturlig for kaniner å grave, og de kan bli frustrerte om de ikke får lov. I varmere himmelstrøk der kaniner lever fritt bor de i slike tunneler og ganger under bakken.

8. De fleste kaniner ønsker å være renslige og velger gjerne ut et sted som fungerer som toalett. Her kan du lage en kanindo med f.eks. papirpellets i og da vil mange kaniner velge den som toalett – forutsatt at du holder stedet rent!

9. En ganske vanlig, og dødelig, sykdom som rammer kaniner er mellomørebetennelse. Sykdommen merkes ved at hodet legges mer og mer på skakke. Skal du redde kaninen må du reagere umiddelbart og samme dag som det begynner, mens hodet bare er litt på skakke. En antibiotikakur kan redde kaninen din for denne grusomme sykdommen – den vil lide en vond død om den ikke får behandling.

10. Prøv aldri å fange en kanin med makt. De aller fleste kaniner liker ikke å bli løftet. Vill jakt eller at du plutselig griper den, skremmer dyret så kraftig at det kan få hjerteslag. Når kaninen sover, spiser eller pusser seg, må den ikke forstyrres.

11. Kaniner må ikke stå i nærheten av støy, det gjør dem stresset og du risikerer at de dør av hjerteslag. Innekaniner skal aldri oppholde seg på vaskerom sammen med vaskemaskin eller bli utsatt for støvsuger på nært hold – eller høy musikk. Kaniner ute skal holdes borte fra støysoner.

12. Kaniner kan gå sammen med andre dyr som hund og katt, men det kommer helt an på lynnet til de andre dyrene. Tilvenn dem gradvis, og selv om du tror du kan være trygg – gå aldri fra en kanin i nærheten av andre dyr.

13. Skal du ha en kosekanin kan det være en fordel å velge en større rase enn dvergkaninene. Store kaniner, gjerne blandinger, har ofte et roligere gemytt enn dvergene som ofte er mer livlige, selv om dette ikke er noen regel.

14. Kaniner spreller. Barn under 8 år bør ikke håndtere kaniner annet enn under oppsyn. Sprelling fører nemlig ofte til at barnet slipper kaninen – som kan skade seg alvorlig i fallet.

15. Kaniner skal aldri løftes etter ørene! Aldri ALDRI! En hånd under magen og en under rumpa er riktig.

16. Kaniner er glade i livet sitt, og ønsker et enkelt og godt kaninliv. De fortjener at du gir dem det.

 

Trenger hjem