16 råd og tips

1.
La katten få undersøke deler av huset i fred og ro de første dagene. Ikke hele huset, men litt av gangen. Det er mange nye lukter og rare ting å forholde seg til så alt på en gang kan bli overveldende for katten.

2.
Ikke kast deg over katten med kos og klapp. La katten komme til deg når han er klar for å hilse på deg.

3.
Har du andre katter og dyr: Ta dem ut på andre rom så katten blir kjent med luktene deres i fred og ro, og lagt sine lukter oppå deres. La dem være adskilt de første dagene og bare snuse på hverandre via dørsprekken. Når de møter hverandre for første gang – vær tilstede. Først når du er sikker på at de ikke kommer til å sloss, kan du forlate dem alene.

4.
Ikke overse katten/dyrene du hadde fra før. Dyr føler sjalusi som oss, og det gjør vondt. Gi minst like mye oppmerksomhet til de som var der først som til den nye.

5.
Det kan være skummelt å flytte til nytt sted. Ofte kan katten få litt “feriemage” et par dager. Det er helt vanlig.

6.
Katten må alltid være inne i minimum 4 uker i nytt hjem for at den skal føle at “her bor jeg” – og ikke begynne å vandre på jakt etter tidligere bosted når han kommer ut.

7.
Katter under 7 måneder skal ikke ut på egenhånd! Katter utvikler ikke retningssans før de er 7-8 måneder og katten vil veldig lett kunne forsvinne, og ikke klare å finne veien hjem igjen.

8.
Velg kvalitet på kattesanden. Å velge en billigsand fra dagligvaren betyr at du sparer et par kroner der og da, men får ekkel lukt i hele huset. Da blir du sur og lei, og katten kvir seg for å gå der. En kvalitetssand som “klumper” holder huset luktfritt og de varer mye lenger enn de billige.

9.
Gi gode vaner med det samme. Får katten lov å gå på bordet for han “er jo helt ny her stakkars” vil han fortsette å gå på bordet. Ikke brøl til katten, da blir den bare redd for deg! Si bestemt NEI og løft katten ned fra bordet. Eventuelt bruk en sprayflaske med vann, men da må du spraye mens han gjør noe “ulovlig” – ellers skjønner han ikke hvorfor.

10.
Katter kvesser klør for å slipe dem, ikke for å ødelegge sofaen din. Kjøp klorestativ med det samme.

11.
Kjøp kun kvalitetsfôr til katten din. Selv om de er dyrene i innkjøp, er de billigere på sikt. Dessuten er det myyye sunnere for katten din. Spør oss gjerne om råd. Vi bruker kun Royal Canin til våre katter.

12.
Hvis du vil at katten din skal ha en spesiell favorittplass å ligge/sove; er det lurt å kjøpe catnip-spray og spraye med. Catnip er urter som gjør de fleste katter helt tussete – de eeelsker lukten. Catnip finnes naturlig i naturen og selv løver ruller seg om de finner en catnip urt.

13.
Ikke gi katten din melk, de fleste katter er laktoseintolerante og får diaré/vondt i magen av det. Gi friskt vann hver dag.

14.
Sjekk brannsikkerheten i huset ditt når katten er hjemme alene. Sjekk brannvarsleren, at stikk-kontakter er ute og at alle elektriske artikler er avslått.

15.
Skaff deg en fast kattevakt når du skal bort som daglig kan se til katten inne. Reis nemlig aldri fra katten din utendørs. Eventuelt bruk et kattepensjonat.

16.
Vær sammen med katten din første gang han er ute hos deg, og la han kun være ute på dagtid! Det er i mørket og skumringen de fleste farlige ulykkene skjer.

Trenger hjem