Din katt, hjemløs?

“Villkatter” finnes ikke i Norge. Derimot finnes det mange hjemløse katter. Mange hadde gode hjem, men ble likevel hjemløse.

På vår vakttelefon får vi daglig henvendelser som gjelder katter som er funnet.
80% av disse kattene er under 1 år gamle.
99% av dem er ikke id-merket og har ikke halsbånd.
90% av disse kattene klarer vi ikke å oppspore eieren til.

Som katteeier har du et ansvar. Slik unngår du enkelt at din katt blir hjemløs:

Steriliser og kastrer! Vi kan ikke få sagt det mange nok ganger.
Da er det plutselig ikke noe særlig vits i å farte rundt på jakt etter en kjæreste. Late dager på sofaen er mye mer fristende. I tillegg slipper du at naboen blir sur på grunn av skvetting og nattlig gauling fra hannkatten – og du slipper å bruke de sterkt kreftfremkallende p-pillene til hokatten, samt å få kattunger.

Id-merk katten din med chip.
Det vil bli påbudt å merke kattene i Norge snart. Dyrebeskyttelsen Norge jobber hardt for å få påbudet til å bli vedtatt, og det er bare spørsmål om tid. Når du chipper katten din vil det være enkelt å finne eier når katten trenger deg, enten han går seg vill eller om han er brakt til dyrlege etter en ulykke. Det er som regel lett å se om katten er chippet, det er vanlig å sette bokstavene ID eller M i øret. Det hender allikevel at noen ikke gjør dette så katten kan være chippet uten at det er synlig. Vi, dyrleger og Viking vil kunne skanne katten og dermed finne eier.

Bruk elastisk halsbånd i tillegg til chippen.
Både og er best! Med halsbånd er det lett å se at katten har et hjem, og det er enkelt å sjekke. Skriv tlf. og adresse, da er det lett å se om katten trenger hjelp til å komme hjem eller bor i nabolaget. Velg et halsbånd med refleks, og med klipsåpning eller i strikk slik at katten ikke kan henge seg fast. Et halsbånd med klips åpner seg enkelt og faller av om katten hekter seg fast. Et i strikk utvider seg selv at katten smyger seg ut. Det er bare halsbånd med beltespennelås som ikke anbefales.

Bruk kattepensjonat når du reiser bort.
Eller la katten være inne med daglig tilsyn. En katt som er vant til å få komme inn skjønner ikke hvorfor den plutselig må være ute – og drar på leting etter nytt hjem. En uke på kattepensjonat koster ikke mer enn500-600 kr inkl. mat.

Kattunger utvikler ikke stedsans før de er 8 måneder.
Mange tror at når kattungen kan spise og gå på egenhånd kan den også slippes ut. Det er feil, feil, feil. Å slippe katten ut før den er gammel nok er som å slippe ut en 4 måneder gammel valp eller et menneskebarn på 2 år. Er de fremdeles på utsiden etter 3 timer er det mer flaks enn uflaks!

Hold katten inne om natten.
Det er på nattestid kattene sloss og skremmer hverandre bort, da er det lett å tuste seg vekk. Dessuten skjer de fleste katteulykker i mørket, og rovdyr, som rev og grevling, jakter om natten. La katten være inne om natten og sove trygt, og slipp den heller ut på lyse dagen.

Flytter dere, hold katten inne i minst 4 uker.
Så lang tid tar det før katten føler seg hjemme på det nye stedet. Slippes den ut før den tid, risikerer du at katten rømmer for å finne hjem igjen.

Ta bilde av katten din.
Når uhellet er ute er det viktig at du reagerer så kjapt du kan. Har du bilde av katten din blir ting straks lettere. Et bilde sier alt, mens teksten “Grå katt savnet” ikke vekker mye oppmerksomhet. Heng plakater opp på postkassestativer i minst 1 km radius så fort du savner vennen din.

Mange tror at katter klarer seg ute. Det stemmer overhodet ikke! Katter er importerte ørkendyr som er vant med varmt og tørt vær. Pelsen er ikke vannavstøtende og en våt katt i 6 minusgrader står i stor fare for å dø.

I tillegg rammes hjemløse katter av et uttall sykdommer. I mange norske byer rammer katteaids opp mot 80 % av alle ukastrerte katter. Får vi ikke ned antall ukastrerte katter vil denne fryktelige sykdommen ramme Arendalsområdet også – om den ikke allerede er her…
Katteaids er en grusom sykdom. Immunforsvaret svekkes og katten lider en smertefull død, som regel i form av lungebetennelse eller sår som ikke gror, og dermed utvikler seg til enorme krater i kattekroppen.

En usterilisert hokatt på villspor formerer seg dessuten raskt.

Livet som hjemløs er tøft og vanskelig. Ta ansvar for at katten din alltid har et trygt hjem.

Trenger hjem