Innekanin

Det finnes ingenting mer uskyldig og nusselig enn små kaninunger. De er vanskelige å motstå – og enkle å kjøpe med hjem. De aller fleste utekaniner har startet med en drøm om å ha innekanin. Dårlig planlegging og impulskjøp må som regel ta skylden for det.

Med litt planlegging er det ikke noe problem å ha kaniner inne. De kan bli renslige og kan ligge side om side med katten i sofaen – men som sagt: planlegging.

* Husk at kaniner blir 6-12 år gamle!

* Buret til innekanin bør være minst 100x50x60 cm, helst så stort som overhodet mulig, og aller helst ikke noe bur overhodet. Og det innebærer at kaninen får komme ut i rommet minst 2-3 timer hver dag.

* Selv en innekanin bør få ha en venn/kjæreste å bo sammen med. Du er på skole/jobb, besøk, ferie og sover – og da sitter den lille vennen og venter på nærhet. Dessuten er samvittigheten din mye bedre med to.

* Sett deg inn i hva slags kaninraser som finnes, og deres personlighet for å finne riktig rase for deg. Søte små hermeliner tar minst plass, men krever mer hopp og sprett, og er ofte mindre kosete enn større kaniner.

* Selv om kaniner ikke tilhører gnagerfamilien, liker de å tygge på ting. Kan du leve med at kaninen tar små, uskyldige smakebiter av møblene dine?

* For å hindre at kaninen tygger på møbler kan du kjøpe kaninvennlige leker som er tillatt å tygge på.

* Fristende ledninger kan bli fatalt for både kanin og hus: Mange kaniner får alvorlige støtskader og dør som følge av å ha tygget på strømførende ledninger. Ledninger med tyggeskader blir fort en brannfelle og kan være til stor irritasjon. Ledninger som ikke sees for andre enn øyner i kaninhøyde kan med fordel legges inn i en tykk hageslange. Skjær av en bit, snitt den opp og dytt ledningen inni. Andre ledninger bør ut av stikkontakten og opp i over kaninhøyde når kaninen er løs. Gå likevel jevnlig over alle ledninger, og forlat aldri en kanin hjemme alene når den er løs.

* Kaniner kan stort sett læres å bli renslige. De trenger ørlite mer innøving enn med katt – men går som regel veldig lett: Bruk papirpellets i bunnen av buret. La kaninen velge seg ut sitt hjørne. Der setter du inn en do med ren og brukt pellets som inneholder kaninens avføring. Den vil mest sannsynlig skjønne at det da er doen og foretrekke å gå der. Bruk gjerne stor kattedokasse når kaninen er ute av buret. De fleste kaninene er veldig opptatte av å være renslige så det er viktig at du holder doen ren og pen.

* Enkelte kaniner vil aldri bli renslige, kan du leve med det også? Som regel vil de tisse i buret og heller legge knottene på gulvet, men de er jo tørre som klinkekuler – og absolutt mulige å leve med.

* Kaniner legger igjen knotter på gulvet selv om de er renslige. De markerer sitt område på denne måten. De kan finne på å løpe rundt deg i ring mens de knorter – og da skal du bli beæret!

* Selv innekaniner fortjener å komme ut om våren og sommeren. Lag da en trygg, stor løpegård. Det er veldig viktig med god skygge for sol, varme, regn og trekk.

* Selv om løpegården har masse gress, skal kaninen ha daglig tilgang på tørt og friskt høy. Gress kan aldri erstatte høy.

* Hvis dere har andre dyr enn kanin kan dyrene bli veldig gode venner. Tilvenn dem gradvis og forsiktig. Husk at både hunder og katter vil se på kanin som et byttedyr, og selv om de tilsynelatende blir gode venner må du aldri forlate rommet når kaninen er sammen med andre dyr.

* Husk at kaniner feller pelsen to ganger i året – de røyter like mye som hund og katt.

* Bestemmer du deg for å ha kaninen ute døgnet rundt om våren og sommeren må dette skje gradvis utover våren – ellers kan kaninen bli forkjølet og få lungebetennelse. Vi anbefaler at kaninene tas inn på høsten. Ikke nødvendigvis fordi de trenger det hvis de har et tørt og varmt utebur, men fordi kanin og eier ofte mister «kontakten» hvis kaninen bor ute om vinteren.

* Bor kaninen ute hele året, og plutselig skal tas inn, må den avklimatiseres gradvis. Går den fra -5 grader til stuas 24 varme blir kaninen syk. La den først stå noen dager i en rolig bod eller garasje før den kommer helt inn i varmen.

Å ha innekanin er kjempetrivelig, men det er en forutsetning at det ikke er en impulshandling. Kaniner er proppfulle av personlighet, moro og kos – hvis du er forberedt på en liten venn som kommer hoppende opp i senga di og rundsleiker deg sammen med hunden – eller krangler med katten din om å gå på kattesanden. Og som med ett bitt skiller høyttaleren fra anlegget…

 

Trenger hjem