Kaninspråket

Kaniner sier ikke så mye, men hvis du hører etter vil du fort forstå at også kaniner vet hva de vil. Ikke minst sier kroppsspråket mye om hva kaninen vil og mener. Her er en liten oversikt som kan hjelpe deg å forstå vennen din bedre.

Når kaninen piper
Dette er en litt engstelig klagelyd som man sjelden hører hos voksne kaniner. Kaninungene bruker den ofte for å påkalle morens oppmerksomhet hvis de er sultne eller kalde.

Når kaninen grynter
Korte brummelyder. Da er kaninen rimelig misfornøyd med situasjonen og protesterer med disse lydene. De kommer ofte når du setter den tilbake i buret og den ikke helt hadde tenkt seg tilbake i buret.

Kaninen hveser eller lager knurrelyder
Dette er uttrykk for forsvar og aggresjon. Et lynraskt angrep kan følge umiddelbart etterpå. Da er kaninen kort og godt forbannet.

Kontinuerlig brumming/summing
Parringsritualer. En hannkanin som har blitt kjønnsmoden og prøver å sjarmere en partner. Løper rundt partneren (eller menneskebein) samtidig. Enkelte hunnkaniner brummer også når de blir kjønnsmodne.

Når en kanin skriker
Kaninens skrik er en uhyggelig lyd som ikke er vanskelig å høre. Kaninen skriker når den har dødsangst, for eksempel hvis den har blitt tatt av en hund eller en katt.

Skjærer tenner
Hvis kaninen har sterke smerter skjærer den tenner. Ofte vil øynene være matte og uttrykksløse, og kaninen er slapp. Da må du oppsøke veterinær umiddelbart.

Slår med bakfoten
Denne lyden betyr to ting: Det er en lyd for å markere at han er misfornøyd. Kommer ofte når du setter den på plass i buret. Det er også en lyd som varsler fare, for eksempel hvis andre dyr kommer for nært innpå deres område.

Kaninen står på bakbeina
Dette gjør kaninen når den trenger å få bedre oversikt over ting, for eksempel når den skal undersøke noe som er litt høyt oppe for den. Mange kaniner trives best på den høyeste plassen de kan komme til. Får kaninene en treboks inn i buret sitt vil du fort oppdage at det plutselig er der alle vil sitte! En innekanin ligger ofte og slenger seg i sofaen, ikke fordi det er den mykeste plassen – men mest sannsynlig fordi det er den høyeste plassen.

Kort knurring
Hannen etter parringsakten.

Lave, malende lyder med kjevene
Kaninen koser seg og føler seg trygg. Ofte sammen med en annen kaninvenn – eller en god menneskevenn.

Svak brumming og “klukking”
Velvære og tilfredshet. Kaninen har enten fått en gobit og sier “nam nam” eller er i kosehumør og vil bli klødd.

Etterlater avføringsknotter rundt omkring
Dette er kaninens måte å markere at ”dette er mitt”, eller fortelle andre kaniner at ”her er jeg”. Det kan også være for å “finne veien tilbake”. Kaninen har duftkjertler ved analåpningen og det er dette de markerer med. Dette betyr altså ikke at kaninen er urenslig.

Gnir haken mot mennesker, ting eller vegger
Markerer sin eiendom.

Legger ørene bakover og hopper brått fram mot deg
Den forsvarer sitt revir, for eksempel når noen stikker hånden inn i buret.

Rister på ørene
Den gjør dette ofte om den blir holdt hardt eller ”mast” med – og så blir sluppet igjen. Da er kaninen glad for å løpe litt igjen og viser at den “rister av seg” noe den ikke likte.

Vibrerer hurtig med nesen
Er på vakt eller redd.

Dytter lett med snuten
Hilser på deg eller en annen kanin.

Hopper og danser med sidelengs spark og sprell i lufta fulgt av risting på hodet og kroppsomdreininger
En glad og lykkelig kanin.

Halen beveger seg rykkvis oppover
Kaninen gjør seg klar til å spraye urin på sine konkurrenter eller en utvalgt make. Søk dekning!

Mistenkelig høy hale
Opphisselse over en annen kanin eller for eksempel en ny leke.

Kaninen sparker
En kanin som er sint sparker høyt rett bak seg. I lek og kamp sparker kaninen til siden.

Kaninen grøsser
Hvis for eksempel hendene dine lukter “vondt” av såpe eller parfyme kan kaninen vise sin avsky ved å grøsse. Det kan være ganske komisk…

Når kaninen slikker deg
Kaniner som liker hverandre, hjelper hverandre med pelsstellet. Dette kalles sosialpleie. Hvis kaninen din slikker deg på hånden, er det et uttrykk for at den liker deg.

Hopper rundt beina dine
Markerer at den liker deg, har valgt deg til partner i et parringsritualer. Stor ære!

En paddeflat kanin
Om en kanin trykker seg så flat som mulig mot gulvet, prøver den å gjøre seg usynlig og liten. Dersom det er en annen kanin i nærheten betyr det at den underkaster seg den andre kaninen. Er det kun mennesker i nærheten betyr det at han er litt redd eller ble skremt.

Når kaninen hviler
Hvis kaninen legger seg henslengt på den ene siden og strekker ut bena, omtrent som en katt, er den trøtt og vil sove. Og den storkoser seg! Da skal vi respektere det og la den være i fred.

Kaninene kommuniserer seg imellom ved duftsignaler. Dette kjenner selvsagt ikke vi mennesker.

Trenger hjem